Saturday, April 5, 2008

Ελληνικότητα Μακεδονίας

Επειδή και στο Internet πολύ προπαγάνδα έχει πέσει για την μη Ελληνικότητα της Μακεδονίας και όχι μόνο από Σκοπιανούς αλλά και από Βούλγαρους (http://www.bulgarmak.org/mainpage.htm, http://www.bulgarmak.org/makedonia.htm), οι οποίοι ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, εγείρουν διεκδικήσεις επί της Μακεδονίας θωρώντας και τους Σκοπιανούς Βούλγαρους, θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να θέσω κάποια στοιχεία περί του αντιθέτου με βάση ένα άρθρο από το asxetos.gr.
Η ετυμολογία του τοπωνυμίου Μακεδονία είναι καθαρά Ελληνική και όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος προέρχεται από το μακεδνός ή μακεδανός που σημαίνει ψηλός.
Βάσει γλωσσολόγων Stanford (1877) το Μακεδονικό ιδίωμα έχει στενότατη συγγένεια με την Ελληνική γλώσσα, καθώς και με τα ήθη και έθιμα.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τα Μακεδονικά φύλλα είναι Δωρικής καταγωγής, αλλά ακόμη και στον Όμηρο υπάρχουν αναφορές για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Αλέξανδρος: προέρχεται από το ρήμα “αλέξω” (εμποδίζω, προστατεύω, βοηθώ) και το ουσιαστικό “ανήρ”. Συνεπώς σημαίνει “ο άνδρας που προστατεύει, που εμποδίζει, που βοηθά”.
Ο βασιλιάς Φιλιππος συμμετείχε στους ολυμπιακούς Αγώνες όπου βεβαίως μόνο Έλληνες συμμετείχαν και όχι βάρβαροι
Η μητέρα του Αλέξανδρου, η Ολυμπιάδα κόρη του βασιλιά της Ηπείρου ο οποίος ήταν απόγονος του Αχιλλέα.
Ας δούμε και ένα κείμενο - μεταφρασμένο του Σκύλακα. Περίπλους - Περί Μακεδονίας
Από τον Πηνετό ποταμό και τον Θερμαϊκό κόλπο αρχίζει το Μακεδονικό έθνος. Πρώτη πόλις της Μακεδονίας (είναι το) Ηράκλειον, το Δίον, η Πύδνα πόλις Ελληνική. Η Μεθώνη πόλη Ελληνική, και ο Αλιάκμονας ποταμός, η πόλη Αλωρός και ο ποταμός Λυδίας, η Πέλλα πόλη με βασίλειο και πλέοντας αντιθέτως από το ρευμα, πηγαίνει κανείς στον Λυδίαν. Ο Άξιος ποταμός, ο Εχέδωρος ποταμός και η πόλη Θέρμη. Η Ελληνική Αίνεια, το μακρύ ακρωτήριο της Παλλήνης που στο πέλαγος ανατείνει, και πόλεις στην Παλλήνη Εληνικές. Η Ποτίδαια στο μέσον του ισθμού παρεμβάλλει η Μένδη, η Άφυτις, η Θραμβηϊς, η Σκιώνη, και το Κανάστραιον ιερό ακρωτήριο της Παλλήνης.
Έξω από τον ισθμό υπάρχουν οι εξής πόλεις: η Ελληνική Όλυνθος, η Ελληνική Μηκύβερνα, η Ελληνική Σερμυλία με τον Σερμυλικό κόλπο, η Ελληνική Τορώνη με το (ομώνυμο) λιμάνι, το Ελληνικό Δίον, η Ελληνική Θυσσός, οι Ελληνικές Κλεωνές. Το Ελληνικό βουνό Άθως με τους Ακρόθωους, η Ελληνική Χαραδρούς, η Ελληνική Ολόφυξος, η Ελληνική Άκανθος, η Ελληνική Άλαπτα, η Ελληνική Αρέθουσα, η Ελληνική λίμνη Βολβή, η Ελληνική Απολλωνία. Υπάρχουν κι άλλες πολλές Μακεδονικές πόλεις μη παραθαλάσσιες αλλά και κοντά στους κόλπους. Επίσης με πλοίο, (υπάρχουν πόλεις) σε απόσταση δύο ημερών από τους κόλπους. Μετά από την Μακεδονία ο ποταμός Στρυμώνας θέτει τα όρια ανάμεσα σε Μακεδονία και Θράκη.

1 comment:

Anonymous said...

Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα... Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση...


http://www.youtube.com/watch?v=SRevveqFltU

*Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα ... ντόπια!


http://www.youtube.com/watch?v=WZwgl9-G00Q

*Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της ... Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη...



http://www.youtube.com/watch?v=KMkVYLqoTf4


*Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται ... στην Makedonija!
Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ...