Tuesday, March 25, 2008

Τριδάχτυλα άλογα πριν από 50 εκατ. χρόνια στα Γρεβενά

ΟΣΤΑ και δόντια από ιππάρια που ζούσαν στον ελληνικό χώρο πριν από 3 έως και 10 εκατ. χρόνια και είχαν τρία δάχτυλα στα πόδια, βρήκε η ομάδα της επίκουρου καθηγήτριας Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ευαγγελίας Τσουκαλά, κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιεί τα τελευταία 17 χρόνια σε περιοχές του Νομού Γρεβενών.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα των Γρεβενών, είναι από το τέλος εποχής αυτή της περιόδου των τετράποδων και είναι ηλικίας περίπου 3 εκατ. ετών. Τα άλογα με τις οπλές και το επιβλητικό μέγεθος (το γένος έκβους), έκαναν την «είσοδό» τους στο παγκόσμιο σκηνικό πριν από 2,5 εκατ. χρόνια. Σύμφωνα με την κ. Τσουκαλά, αυτό είναι και το τελευταίο στάδιο εξέλιξής τους.
Μιλώντας για τις ανασκαφές στην περιοχή του Νομού Γρεβενών, η κ. Τσουκαλά επεσήμανε ότι από τα ευρήματα προκύπτει πως στα απέραντα δάση που δέσποζαν στην περιοχή, μαζί με τα ιππάρια «συγκατοικούσαν» μεταξύ άλλων: μαστόδοντες (πρόγονοι των προβοδιοσκητών), ρινόκεροι, λιοντάρια (μαχαιρόδοντες), αντιλόπες, γαζέλες, ελάφια, αγριόχοιροι, αρκούδες και λίνγκες (αιλουροειδές).
Υπενθυμίζεται ότι μόλις φέτος βρέθηκαν στην περιοχή της Μηλιάς, στο Νομό Γρεβενών, τα λείψανα ενός προβοσκιδωτού - μαστόδοντα, οι χαυλιόδοντες του οποίου, μήκους πέντε μέτρων και δύο εκατοστών, αποτελούν τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο. Το γεγονός αυτό «έβαλε» την περιοχή στο βιβλίο Γκίνες, ενώ ταυτόχρονα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και του National Geographic.
"Όλα αυτά δίνουν μια σύνθεση παλαιοπανίδας στην περιοχή, που εκτός του ότι είναι οικουμενικής σημασίας, μας βοηθά σήμερα να κατανοήσουμε το παρελθόν του τόπου μας, που μας είναι σχεδόν άγνωστο», επεσήμανε η κ. Τσουκαλά. Κατά την ίδια, η ευρύτερη περιοχή του Νομού Γρεβενών είναι ο «Παράδεισος» της Παλαιοντολογίας. Αποτελεί ένα ανεκτίμητο, φυσικό «αρχείο» πληροφοριών για το απώτερο παρελθόν, καθώς παρουσιάζει τεράστιο γεωλογικό και παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Τα απολιθώματα ζώων που ήρθαν στο «φως» παρέχουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το γεωλογικό παρελθόν, τα είδη που την κατοικούσαν, την καταγωγή και την εξέλιξή τους, το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις κλιματικές συνθήκες που προτιμούσαν και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.
Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη ανέγερσης σύγχρονου Μουσείου-Κέντρου Παλαιοντολογίας στα Γρεβενά, σύμφωνα με την υπεύθυνη τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων, Μαρία Κατσακιώρη. Όπως τονίζει, η σπουδαιότητα της περιοχής δεν συνάδει με το σημερινό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο στο ειδικό όσο και στο ευρύ κοινό, αφού στερείται υποδομής ανάλογης των σημαντικών ευρημάτων.
Η κ.Κατσακιώρη είπε ότι στο προσεχές διάστημα θα γίνουν επαφές σε επίπεδο Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να «βρεθεί» το ποσό των 700.000 ευρώ για την υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών ώστε να ακολουθήσει άμεσα η κατασκευή του Μουσείου. Αν όλα πάνε καλά, το Μουσείο αναμένεται να γίνει πραγματικότητα εντός της επόμενης 3ετίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις φέρουν το ύψος της επένδυσης στα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησής του από κονδύλια του Δ' ΚΠΣ.

No comments: